iMidta! nr. 1 2020
10 iMIDTA! Ny bok? Som tidligere nevnt, er Anne opptatt av kvinnehistorier, og har vært i tenke boksen en del år om en ny bok, der disse historiene er i fokus. Hva gjorde kvinnene, hvilke håndarbeider ble produsert og hvordan var livet deres? Det finnes så mange flotte foto av kvin nene før i tiden, sikkert også fra nyere tid, der de er i arbeid, er festkledd, eller er med i kvinneforeninger, misjons foreninger og alt det andre de deltok i. Dette fasinerer Anne på flere måter, vi finner ikke så mye om livet deres om de ikke skrev dagbøker eller har fortalt sin historie til noen, men av bildene kan du bli fasinert av bare blikket deres, det var ofte et hardt arbeidsliv preget av både sorg og glede. Lefsefestivalen På Oppdal arrangerer de en årlig fårikålfestival, basert på en oppskrift. Etter et besøk der sammen med mannen i 2018, fikk Anne ideen om å arrangere en lefsefestival, men her skulle det bugne av lefser i mange varianter! Hun googlet og fant ut at det ikke ble arrangert noe slikt i Norge, og dermed var hun i gang. Lefser har vært tradisjonsmat i Norge i mange hundre år og noe alle liker. Hun kontaktet lokale interesserte lefsebakere, og fikk dannet et styre som nå er drivkraften bak festivalen. Lefsefestivalens hovedmål er å vekke interesse for tradisjonsmat og lefsebakst, og spesielt få den yngre generasjon til å lære seg kunsten å bake og like lefse. Høsten 2019 ble den første lefsefesti valen arrangert på bygdahuset Vonheim til stor suksess, flere tusen personer var innom dørene den helga. Media, både lokal radio/tv og aviser slo dette stort opp. Mange lefsebakere fikk presentert og solgt sine lefser, foredrag ble hold, samt kåring av den beste lefsa, og Anne laget også et lefsehefte med lefseopp Emilie Holen og Andrine Helset lærer å bake 2 sorter lefse med veiledning fra Anne. Velkommen til Lefsefestivalen 2020 Malmefjorden 24. og 25. oktober
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NTkwNzA=