iMidta! nr. 1 2020
14 iMIDTA! Marie seg jobb på «Den gode smak» og så dro de til Italia for å gifte seg. Småbruk, jobb og giftemål på noen få dager i 2011. Bondelivet Målet den gangen var vel aldri å bli bønder, men da de hadde tatt ansvaret for en enslig vær, er det jo enkelt å skjønne at den måtte ha litt selskap. I dag har de omlag 50 vinterforede sauer. I tillegg har de 15 amme kyr (30 om vi teller med kalvene) av typen tiroler grå fe som går med okse hele året. Her har de bygd en ny fjøs, åpen løsning, som i utgangspunktet skulle være til sauene og slik var det plutselig kveg på gården også. Veien har blitt litt til mens de har gått, eller som Simone sier: «Vi kan jo bare…….» De driver økologisk jordbruk og er opptatt av en fornuftig bruk av jorda de har. Dyrene går på talle inne, men har fri adgang til å være ute. Tallen brukes så til gjødsel på våren. Marie kaller dette for sin egen «jordfabrikk». For dem er det viktig å være selvforsynt og spille på lag med naturen slik at hvert ledd i produksjonen gir positive ringvirkninger. De sender dyra til slakt på lokalt slakteri og har valgt å hente alt kjøtt til bake for eget salg i nærområdet. Lokal befolkningen har støttet godt opp og de har fått gode tilbakemeldinger på varene sine. Ved å stå på julemesser og andre «dager» rundt om i nærområdet, har de fått markedsført seg etter hvert som årene går. I tillegg produserer de honning. De startet høsten 2015 med fire kuber, nå er de oppe i 25. De har kuber både hjemme på gården og på beite på Rød fjellet, derav to typer honning. Dette har vært og er et prosjekt Marie bren ner for. Viktigheten av alle elementer i naturen. De fleste kubene har de avlet selv, men også kjøpt noen nye bier for å få nytt «blod» inn i kuben. Selve prosessen følger naturens årstider og Marie er litt bekymret for en kaldt og snøtung mai nå når biene hadde startet sine utflukter fra kuben. Hverdagen Simone jobber fulltid på Hycast på Sunndal og Marie er leder for Frivil ligsentralen i Eidsvåg, men har dette året 70% permisjon fra jobben der. Marie har alltid vært sterkt engasjert i det frivillige arbeidet, samme hvor hun har bodd, så for henne var dette midt i blinken da hun fikk jobben i 2015. Men med mange prosjekter hjemme, passet det bra med redusert stilling dette året. Restaurering av huset har kanskje vært den største oppgaven de har startet på, og alle snakket vel i en periode om huset på Rød som var delt i to. Med utdannelse i boks, som sivilingeniør, har Simone hatt en plan med bygge prosjektet og det å kunne skape egne produksjonslokaler til foredling av kjøtt, honning og plutselig kanskje andre produkt i kjelleren på denne delen av huset. En tredjedel av huset ble kranet bort for klargjøring av kjeller under for
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NTkwNzA=