iMidta! nr. 1 2020

17 melk. Interessen har også ført til at han i dag er formann i Nesset Værring. I tillegg har de 15 ammekyr av typen Hereford. Det gamle kufjøset skal renoveres og bygges på. Nå venter de bare klarsignal fra Innovasjon Norge for å starte opp. Da de overtok driften i 2011 var både jord og melkekvote leid ut. Jorda på ca 100 mål hadde de selvfølgelig behov for selv nå, men melkekvoten leies fortsatt ut da de ønsker å satse på amme kyr og løsdrift. Allikevel er det behov for leie av jord for å skaffe nok mat, og de leier ca 200 mål inkludert fjellbeite som de bruker til storfeet på sommeren. Hverdagen Både Anette og Stig Even har hatt job­ ber utenom gården som de har trivdes godt i, men Stig Even valgte fra august 2019 å slutte som vaktmester i Nesset Kommune. Han sier det føles helt riktig å være 100% bonde nå. I tillegg er han med i branntjenesten og har vakt der hver 5. uke. Anette har utdannelse innen økonomi og administrasjon og tar nå fag for å fullføre sin bachelor innen regnskap. Da jeg besøkte gården i midten av mai, var de snart i havn med både lamming og kalving. Resultat ble 275 lam og 13 kalver denne våren. Til høsten leveres det meste til Nortura, men de startet høsten 2017 med å ta noen dyr tilbake for eget salg. Dette har det vært god respons på. Da i tillegg Rekoringen Molde kom som et alternativ, ble kundemassen enda større og varene har blitt godt mot­ tatt og ettertraktet. Hamburgeren har blitt deres varemerke, men de selger også lammekjøtt, alle parter kjøtt av hereford (til og med hale), spekepølse, forskjellige typer grillpølse og skinn av gammelnorsk sau. Anette lager også forskjellige typer kryddermix, sylta rødløk og annet som kan passe til kjøtt og kjøttdeig. Sivert Hverdagen på Rød hadde ikke vært den samme uten all hjelpen de får av Sivert. Han er far til Stig Even og en uunnværlig hjelper. Han møter morgen og kveld og har i hovedsak ansvaret for kufjøsen nå. Tidligere var han også medhjelper i lamminga. Da flyttet han inn i campingvogn på gården og tok sin tørn både natt og dag. Både sønn og svigerdatter kan ikke få fullrost alt Sivert har betydd for de og er evig takknemlig for all hjelpen de får. I tillegg ønsker de å trekke frem Nesset Vekst og all støtten de har fått av Dag Myklebostad som jobber der. Dette har vært gull verdt for det unge paret som valgte å satse innen land­ bruk. Gårdsbutikk Anette drømmer om en gårdsbutikk for å kunne foredle kjøttet og kunne ta imot sine kunder. For det brukes noen timer de dagene kjøttet kommer i retur. Veiing, merking og sortering før produktene skal ut til de som har BEDR I FTEN Allerede som fem-åring fikk Stig Even sitt første lam, Liti’n, på Kvernberget. Noen av produktene Anette og Stig Even selger.

RkJQdWJsaXNoZXIy NTkwNzA=