iMidta! nr. 1 2020

iMIDTA! 8 I dag er det meste digitalisert, og Anne finner de opplysninger hun trenger via digitalarkivet m.m på nett. Det var noe mer kronglete tidligere, da en måtte skrive etter kopier og få disse sendt pr. post fra Riksarkiv og Statsarkiv. Bygdebok for Fræna, Gard og slekt utgitt av Fræna Kommune Det er så langt utgitt 5 bøker av bygde­ bøkene, og Anne var delaktig i å skaffe bilde og lese korrektur til bok nr. 5. Bok nr. 6 er påbegynt, og her er det Anne som har hatt ansvaret, ettersom denne boka skal omhandle resten av Elnes­ vågen samt Sylteosen og Kolberg, og vil da kunne basere mye av innholdet på Anne sin egen gardsog slektsbok fra 2001. Dessverre har arbeidet med denne boka stoppet opp, pga av økonomiske utfordringer fra kommunen sin side. Hva som vil skje videre får tiden vise. Kokeboken: Kjøle godt – En smak fra Fræna og omegn fra 2017 Anne syslet i noen år med tanken på å skrive en kokebok, basert på gamle oppskrifter hun har samlet gjennom mange år, men det ble en stund bare med tanken. Ideen med å samle oppskrifter kom da hun fikk flere gamle oppskrifter etter bestemoren sin, Anna, og samtidig fikk låne gamle handskrevne oppskriftsbøker fra folk som hadde arvet slike etter beste­ mødre og andre. Disse håndskrevne kokebøkene som fortsatt finnes rundt om i de tusen hjem, mange gulnet av elde og med fettflekker på ingrediens­ lista er en skattekiste, både med artige navn på oppskrifter og ikke minst at de var flinke til å skrive hvem de fikk opp­ skriftene av. Flere av oppskriftene har gått i arv i flere generasjoner og mange av oppskriftene er lokale, og noen er skrevet til og med på dialekt. Når jeg blar i «Kjøle godt» dukker gode minner fra barndommen opp. Da mormor laga Russedessær på Hammer­ øya på Bjørnsund, og gommegrauten hadde sin naturlige plass på julefrokost­ bordet. Eller da bestemor på Kuholmen på Søre Bjørnsund, utnytta rester av ukas kokte poteter, og det ble servert potetkake. Tørrvafler forsynte ho hele familien med til jul. For ikke å snakke om at min måte å lage kålrabistappe på er dokumentert her, arvet i genera­ sjoner på morsiden, det skal selvsagt lages en hvit saus for en mer fyldig stappe! Det var en av sønnene som la litt press på henne, da han sa at han hadde booket bygdahuset til boklansering ett år frem i tid, og året etter ble drømmen hennes til virkelighet, og denne flotte boka en realitet. Anne med egne bøker hun kar skrevet og andre hun har vært redaktør og medforfatter på.

RkJQdWJsaXNoZXIy NTkwNzA=