iMidta! nr.2 2019
6 iMIDTA! En vakker høstdag hvor fargene og lyset spilte på lag, skulle jeg få ta turen til Eikesdal. Øverst i dalen ligger Finset og på det vakre gårdstunet møter jeg Nikolai Finset for en prat. Det er vanskelig å vite hvor en skal starte når en skal slå av en prat med Nikolai, men vi startet med stedet hvor vi er. Gården tok han over i 1987 etter sine foreldre og han har fortsatt driften med sau slik de gjorde. Han er utdan- net agronom ved Gjermundnes. I tillegg har Nikolai ett år som avløser på Melhus og maskinførerkurs på Sort- land. I dag har han og kona, Ingrid, 180 vinterfora sau, noe som kanskje burde vært nok arbeid for en sauebonde. Når jeg besøker gården er lamma adskilt fra sauene og klar for innsending til slakt. De går på markene rundt husene, mens sauene fortsatt går litt lengre inn i dalen, men med tilsyn, kos og mjøl hver dag på denne årstiden. Nikolai og Ingrid har re voksne barn som alle har yttet hjemmefra. Lars Kristian som er eldst, jobber skift for Skanska (12/9 skift). I friuka er han som oftest hjemme og kan da hjelpe til på noen av de mange prosjektene som Nikolai bestyrer. Siv Eli og Liv Marit er på skole i henholdsvis Oslo og Trond- heim, men for tiden er Siv Eli i Califor- nia på Berkeley. Liv Marit skal bli lærer som sin mor. Yngstejenta, Charlotte, er kokk og jobber på restauranten Smal- hans i Oslo. For oss som kjenner til Nikolai er vi vant til at han steller til fest og selskap om det så er på MS Mardøla, Verts- huset Eikesdal eller Kavli Moen gård. Hvordan dette har blitt til, er mye til- feldigheter og at ting har ballet på seg. Men den viktigste grunnen er nok den gode maten du får når Nikolai enten står ved gryta selv eller om han «kun» fungerer som prosjektleder. Hvem er Nikolai? Nikolai har akkurat fylt 60 år og feiret med en velfortjent tur til Barcelona. Altmuligmann som vi tror aldri sier nei, om han blir spurt.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NTkwNzA=